שלבי התחרות
אירוע הפתיחה של אולימפיאדת החלל ע"ש רמון לבתי הספר היסודיים התקיים בתאריך 25.10.22.
אירוע הפתיחה הוא נקודת הזינוק להרפתקה שנתית אליה מוזמנים תלמידי נבחרות בית הספר, במהלכו הכירו התלמידים את כל השותפים שעמלים על ביצוע וניהול האולימפיאדה, למדו על כל שלבי התחרות וצפו בהרצאה חווייתית בנושא אנרגיה בחלל מפי מר אביב קנלבאום, מנהל הפיתוח העסקי והשיווק של תחום החלל בתעשייה האווירית.
שלב א'
האתגר: חידון מקוון, מוגבל בזמן
המשימה הראשונה שלכם כקבוצה תהיה להשתתף בחידון אשר יבחן את ידיעותיכם בתחומים הבאים:
- מערכת השמש – התמקדות באטמוספירות של כוכבי הלכת ואטמוספירת כדור הארץ, בפרט: בעובי, בשכבות השונות ותכונותיהן, במשטר הרוחות ובגזים המרכיבים אותן; השמש כמקור אנרגיה.
- תכנית ארטמיס – היכרות עם משימת ארטמיס ומשגרי ה- Starship ו- SLS, תוך התמקדות בהבדלים בין שני המשגרים הגדולים בעולם והתפקידים של כל אחד מהם במשימות ארטמיס.
- השפעת גז מתאן ומקורותיו על פני כדור הארץ
- מנועים רקטיים – עקרונות פעולה, מבנה וסוגי דלקים: דלק נוזלי לעומת דלק מוצק
- השפעת גזי חממה על שינויי האקלים בכדור הארץ
הקישור לחידון יהיה פעיל באתר רק בתאריכים כ"ו – כ"ט חשוון תשפ"ב, 20-23.11.22 בין השעות 10:00-13:00. כל בית ספר ישובץ לאחד מהתאריכים, מועד השיבוץ יישלח אליכם בדוא"ל.
תותר גישה חופשית לאינטרנט במהלך החידון אבל חשוב להתכונן מראש כדי להכיר את החומר בעזרת הקישורים באתר התחרות. אפשר להתחלק לקבוצות מומחים, כשכל קבוצה קוראת סוג אחד של מקורות מידע.
שלב ב'
תלמידים ומורים יקרים,
בשלב זה עליכם לתכנן ולהפיק יריד הנעה רקטית – 2023 MOTOROCKET. במרכז האירוע תחרות הנעת כלי רכב רקטיים בהשתתפות חברי הקהילה. התחרות מזמנת יצירה משותפת וחיבור אישי בין חברי הקהילה ופותחת צוהר לנושא האולימפיאדה: אנרגיה בטכנולוגיות חלל. הפקת האירוע היא תהליך תוסס ומתמשך המזמן למשתתפים תכנון משותף, המצאות, ניסויים, שיפור ומיטוב (אופטימיזציה) אשר בסופו מתקיימת תחרות קבוצתית המשמשת במה להצגת התוצרים.
יריד הנעה רקטית "MOTOROCKET" יכלול תחרות קהילתית שבה הקבוצות המשתתפות יבנו מתקנים/ כלים (רכבים/טילים) המתבססים על הנעה רקטית. תכנון המתקנים וההוראות לבחינתם יוגדרו על ידיכם, לדוגמה: החומרים והכלים שבהם תאפשרו להשתמש, הזמן והמשאבים שיוקצו לתהליך ומחוון להערכת ביצועי הרכב המבוסס על הנעה רקטית. במסגרת ההכנה לתחרות הקהילתית תקיימו מפגש ראשוני בו תציגו לקהילה את בעיית פליטות הפד"ח על ידי תחבורה בהקשר לשינוי האקלים, ואת האפשרות ללמוד מטכנולוגיות חלל על מנת לפתור בעיות על פני כדור הארץ. לשם כך תציגו את עקרונות ההנעה הרקטית ואת חשיבותה של טכנולוגיה זו בהקשר לפעילות האנושית בחלל. כמו כן, תציגו את האירוע התחרותי ואת תהליך התכנון והבניה המצפה לקבוצות המתחרות.
עליכן להגיש את תיעוד תהליך התכנון והביצוע של היריד בצורת ניזלטר מקוון עד לתאריך 1.2.23 בשעה 13:00, בהתאם להנחיות.
חצי הגמר
הסתיים שלב חצי הגמר של אולימפיאדת החלל!
בשלב זה של התחרות התלמידים התבקשו לתכנן משימת חלל שתסייע לאנושות לשפר ולייעל את משק האנרגיה על פני כדה"א.
עשר הקבוצות אשר זכו במרב הנקודות בשלב זה יעלו לשלב הגמר. קבוצות אלו יביאו אִיתן את הדגמים, התוכניות והסרטונים לאירוע הגמר, ותינתן להן ההזדמנות להציג אותם בפני חבר השופטים והקבוצות האחרות.
שלה הגמר יתקיים בתאריך 12.6.23 במרכז הישראלי למצוינות בחינוך בירושלים
לצפייה ברשימת בתי הספר שהשתתפו בשלב חצי הגמר באולימפיאדת החלל לבתי הספר היסודיים
לצפייה ברשימת בתי הספר שהעפילו לשלב הגמר באולימפיאדת החלל לבתי הספר היסודיים
גמר
הם אלופים🏆 ברכות לזוכים ולזוכות בגמר אולימפיאדת החלל ע"ש רמון תשפ"ג🚀
אולימפיאדת החלל הגיעה לרגע השיא. עשרות בתי ספר התחרו על התואר הנכסף והזוכים הוכרזו בסוף אירוע הגמר החגיגי שהתקיים אתמול במרכז הישראלי למצוינות בחינוך.
השנה בפעם הראשונה אולימפיאדת החלל עסקה בנושא אנרגיה בחלל.
הנושא הנבחר הוא פרי שיתוף פעולה בין סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה ומשרד האנרגיה והתשתיות.
התחרות מתקיימת בשיתוף הפיקוח על הוראת מדע וטכנולוגיה – משרד החינוך ובביצוע של המרכז הישראלי למצוינות בחינוך, זו השנה התשיעית.
בתחרות השתתפו 239 בתי ספר יסודיים ו- 227 חטיבות ביניים. כ-9,000 תלמידים מכל רחבי הארץ אשר השקיעו והגיעו להישגים יוצאי דופן.
אירוע הגמר התקיים בהשתתפות מאות תלמידים נרגשים מ-20 בתי הספר: 10 יסודיים ו-10 חט"ב. התלמידים הציגו את המיזמים שלהם בפני חבר השופטים, המורכב מבכירים בתעשיית החלל והאנרגיה הישראלית ואף זכו להציג את הפרויקטים גם בפני איתן סטיבה, האסטרונאוט הישראלי השני בחלל.
במהלך היום השתתפו התלמידים בפעילות תחרותית: אתגר הבריחה לחלל🛸 קופסאות בריחה בשילוב משימות וחידות בנושאי התחרות שנלמדו.
הזוכים באולימפיאדת החלל לבתי הספר היסודיים:
מקום 1: סמילינסקי רחובות
מקום 2: ליאו בק, חיפה
מקום 3 : בר אילן בנים, רמלה
אתגר הבריחה לחלל : קדם שומרון, כפר תפוח
הזוכים באולימפיאדת החלל לחטיבות הביניים:
מקום 1: בני יהודה, מצפה גולן
מקום 2: דע"ת, קיבוץ סעד
מקום 3: חט"ב ב' אלזהראא כפר כנא
אתגר הבריחה לחלל: אורט דפנה קרית ביאליק
ברכות לזוכים ויישר כוח💪 לכל המורים והתלמידים שהשתתפו בתחרות